2017-06-17/18 Kalvehave

Lørdag den 17. juni

Et nyt tiltag fra turudvalget var farvandet omkring Kalvehave. Et relativt åbent farvand, og derfor blev vejrmeldingen fulgt nøje, i ugen op til weekenden 17. og 18. juni.

Ikke fordi tilmeldingerne til turen stod i kø, men vi var da tre medlemmer – Karin, Jørgen og John – der havde mod på nyt ro-vand. Vi mødtes på klubgrunden lørdag kl. 8 her fik vi pakket trailer og bil med udstyr og tre kajakker. Karin havde påtaget sig opgaven at fragte deltagere og udstyr frem og tilbage.

Ved 10-tiden ankom vi til Kalvehave Familiecenter (Kalvehave Havnevej 2), et sted hvor Vordingborg kommune tager hånd om familier der befinder sig i ”krise”. Nej, vi var ikke i ”krise”, men stedet ligger ved vandet, og i baghaven lige ned til vandet er en plads med to sheltere, en overdækket bålplads, bord-bænksæt og en ”flydebro” (der ikke flød så meget), men alligevel var rigtig god. Desværre var der ikke åbent til toiletfaciliteter i hovedhuset, men en udvendig vandhane var der, og det var dejligt. Toilet og bad findes på havnen og koste 30,- kr. pr. døgn. Udsigt lige til Dronning Alexandrines Bro (indviet i 1943). Heldigvis havde vi medbragt en kajakvogn så vi slap for at bære kajakkerne fra p-pladsen til teltpladsen. Eneste ulempe ved pladsen er, at der er en del trafikstøj.

Teltene blev hurtigt rejst, efterfølgende krævede det en kop kaffe og planlægning af dagens tur. Under hensyntagen til vindretningen fra nordvest, fulgte vi kysten langs Sjælland, først under broen og derefter mod vest/sydvest. Under broen var der pæne bølger og modvind, men det blev bedre omkring Gammel Kalvehave. Mellem Sjælland og Langø går en dæmning med en træbro, lige under broen ind til højre fandt vi en hyggelig lille havn, her blev frokosten indtaget mens vi nød solen i læ for vinden. Videre langs kysten hvor vi kunne se Tærø, Lilleø så vi på afstand. Petersværft blev passeret, her har nok tidligere været et lille værft. Kort tid herefter mødte vi en enlig kajakroer, som vi fik en kort snak med. Han fortalte bl.a., at han roede frem og tilbage for at træne til løbet ”Møn rundt”. Lidt senere gik Karin og jeg i land, da vi have en fin udsigt til Farøbroen, som jeg gerne ville have i kameraet. Jørgen fandt det ikke umagen værd at gå i land. Vi afstod fra at ro ud over sejlrender, da blæsten var kraftig og bølgerne store i det åbne vand. Men valgte samme vej tilbage, nu med vind og bølger i ryggen. Til forskel fra Roskilde Fjord, så er der næsten ingen sten i de lavvandede områder.

Tilbage på lejrpladsen var det tid til en ”landgangsøl” og lidt afslapning inden tilberedning af aftensmaden. Efter maden var det tid til at strække benene. Vi lagde vejen forbi Kalvehave havn, da vi havde set lidt på den og den lille færge Ulfsund, der sejler personale ud til Lindholm, kunne vi lige nå at købe en is i Brugsen. Vi besluttede at fortsætte traveturen op til toppen af Dronning Alexandrines Bro. Herfra havde i en fantastisk udsigt over området. Nyord mod nord nordøst og øen Lindholm mod øst. Kalvehave havn lige neden for og en solnedgang i vest.

Aftenkaffe og hygge, inden vi krøb i poserne ved 22:30-tiden, efter en rigtig dejlig dag.

Distance 18 km.

/John


 

Turbeskrivelse Kalvehave, dag 2, 18 juni 2017

Vi stod op klokken 7 efter en nat præget af nogen støj fra hovedvejen til Møn. Vejen ligger kun 40 m fra teltpladsen.

Vi spiste morgenmad under overdækningen ved bålstedet. Der var dejligt tørt da det var beskyttet mod natteduggen. Efter morgenmaden pakkede vi lejren ned og lagde telte mv. over i Karins bil så det var klar til hjemturen.

Vejret var fint med sol og jævn vind og der var lovet tørvejr hele dagen. Vi havde snakket om at tage til Nyord i den nordlige ende af Møn, men det er et åbent stræk på ca. 3 km og da vi var lidt usikre på hvordan vinden ville udvikle sig besluttede vi i stedet at følge kysten mod nord øst for Kalvehave.

Vi startede med at sejle forbi Kalvehave havn. Selv om det ikke blæste så meget var der meget uroligt vand på grund af dønninger, der blev reflekteret fra stenglaciset.

Den første del af kysten nord for Kalvehave og langs Viemose skov er med relativt lavt vand og en fin sandstrand. Ved nordenden af Viemose skov ligger der den lille havn, Balle strand. Vi prøvede at gå ind for at drikke formiddagskaffe, men det på grund af stillestående vand var det én algesuppe så vi besluttede at sejle lidt videre. Nord for Balle strand er kysten hovedsagelig rørskov/sump, men vi fandt en lille strimmel sandstrand hvor vi drak formiddagskaffe og holdt hvil.

Vi var kommet uden for de kort, som vi havde medbragt så det var lidt spændende hvad vi ville finde længere nordpå. Vi sejlede uden om et lille næs og ind i en vig (Kindvig) og fulgte derefter kysten mod nord. Der er nogle småhave i området. På grund af det lave vand er de typisk lavet ved en udgravning inde på land og adgang til den sker med en sejlrende. Det er også et område med mange fugle der trives fint i rørene ved kysten og kan fouragere på det lave vand.

Efter at have sejlet i alt ca. 10 km nåede vi Sandvig hvor vi spiste frokost. Det viste sig at være et rigtigt dejligt og gæstfrit sted. Der er 2 sheltere som frit kan benyttes, teltplads, toilet og parkeringsmulighed. Det kunne fint bruges som udgangspunkt for en weekendtur.

Efter frokosten vendte vi næsen mod Kalvehave og sejlede ca. 6 km inden vi gik ind på stranden og drak eftermiddagskaffe. Derefter sejlede vi videre til Kalvehave hvor vi valgte at gå ind lige nord for havnen. John og Karin hentede bilen og vi fik hurtigt læsset kajakkerne på traileren. På hjemturen valgte vi ruten over Præstø for at se lidt andet end på udturen. Det sydsjællandske landskab med græssende køer er smuk i forsommeren.

Vi nåede tilbage til kanogrunden sidste på eftermiddagen og fik læsset af. En dejlig kajaktur i fint vejr var slut.

Sejlet ca. 18 km

 

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s